وسایل سرمایشی بسیاری وجود دارند که از آنها برای خنک کردن هوای ساختمانها یا کاهش دمای تجهیزات صنعتی استفاده میشود. چیلر و برج خنک کننده یکی از تجهیزات سیستمهای سرمایشی به حساب میآیند. اما تفاوت چیلر و برج خنک کننده در چیست؟ آیا این دو وسیله به طور مجزا کاربرد دارند؟ آیا انواع مختلفی از آنها وجود دارد؟ برای آن که درک بهتری از سازوکار چیلر و برج خنک کننده داشته باشید، بهتر است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آیا چیلر همان برج خنک کننده است؟
از این دو وسیله به منظور انتقال و کاهش حرارت استفاده میشود اما میتوان گفت تفاوت چیلر و برج خنک کننده در نوع عملکرد آنها خلاصه میشود. چیلرها برای کاهش حرارت از آب یا یک گاز مبرد استفاده میکنند و از طریق گردش این ماده به دور آب یا هوا( بسته به نوع چیلر) گرما را حذف میکنند.
از چیلرها در سیستمهای تهویه مطبوع و بعضی صنایع مانند صنایع پزشکی یاغذایی استفاده میکنند. اما برجهای خنک کننده از طریق تبخیر آب کاهش دما را تسهیل میبخشند. برجهای خنک کننده برای کاهش دمای آب، از هوای تازه استفاده میکنند. این برجها معمولاً در صنایعی مانند نیروگاههای حرارتی یا صنایع پتروشیمی به کار میروند.د رادامه با بررسی چیلر ها و برج های حنک کننده متوجه خ.واهیم شد چه تفاوتی بین چیلر و برج خنک کننده وجود دارد.تا به تفاوت چیلر و برج خنک کننده پی ببریم.
انواع چیلرها کداماند؟
در تفاوت چیلر و برج خنک کننده می توان گفت که چیلرها را میتوان به طور کلی به دو دسته تقسیم کرد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد :
چیلرهای تراکمی
تمام چیلرهای تراکمی از یک کمپرسور برای متراکم سازی سیال خنک کننده استفاده میکنند. در نتیجۀ فعالیت کمپرسور، سیال خنک کننده فشرده شده و دمای آن افزایش مییابد. بعد از افزایش دما سیال تغییر فاز داده و از حالت گاز به حالت مایع درمیآید. در این مرحله است که سیال باید در مبادرت با هوا یا آبی که قصد خنک کردن آن را داریم قرار بگیرد. این سیال با دریافت گرما از محیط اطراف خود مجدد به حالت گازی شکل درآمده و سبب خنک سازی هوا یا آب مورد نظر میشود.
چیلرهای جذبی
این نوع از چیلرها در مقایسه با نوع تراکمی آنها کارکردی مطلوبتری دارند، زیرا این نوع چیلرها از انرژی برق برای متراکم سازی سیال خنک کننده استفاده نمیکنند، در نتیجه مصرف انرژی بسیار پایینتری دارند. در این چیلرها سیال خنک کننده حرارت را از محیط اطراف گرفته و به دنبال آن به گاز تبدیل میشوند، در ادامه این سیال به محل دیگری منتقل میشود تا با از دست دادن دمای خود مجدد به مایع تبدیل شده و به مسیر خنک سازی باز گردد.
انواع برج خنک کننده کدام اند؟
برج خنک کننده به منظور کاهش دمای آب یا هر نوع سیال خنک کننده دیگری استفاده میشود، در ادامه برج خنک کننده باز و بسته را به طور خلاصه توضیح خواهیم داد:
برج خنک کننده باز
این نوع برج خنک کننده معمولاً در صنایع بسیار بزرگ کاربرد دارد. در این سیستم خنک سازی آب به صورت پراکنده از بالا وارد شده، در هنگام طی کردن مسیر با هوای داخل برج تماس پیدا کرده و گرمای خود را از دست میدهد تا مجدد آماده ورود به سیستم کاهش دما در صنعت مورد نظر شود.
برج خنک کننده بسته
در بعضی صنایع لازم است تا آب یا هر نوع سیال خنک کننده دیگری که به کار میبرند، به طور مستقیم با هوا در تماس نباشد؛ بنابراین در این صنایع از برج خنک کننده بسته استفاده میشود. در این نوع برج آب یا همان سیال خنک کننده درون لولههایی جریان یافته و به طور غیرمستقیم با هوای اطراف در تماس است تا از طریق مبادلۀ گرما، دمای خود را کاهش دهد.
طرز کار چیلر
همان طور که گفته شد چیلرها نوعی دستگاه خنک سازی هستند که اساس کار آنها یک سیکل تبرید جذبی یا تراکمی است. در این دستگاهها سیال خنک کننده دمای آب را گرفته و سبب کاهش دما و خنک سازی آب میشود، از این طریق آب برای خنک سازی مجدد هوا یا تجهیزات صنعتی آماده میشود.
طرز کار برج خنک کننده
برجهای خنک کننده از طریق تبادل گرما بین سیال خنک کننده و هوا کار خود را انجام میدهد. هدف نهایی برج خنک کننده نیز
کاهش دما سیال خنک کننده برای کاهش دمای تجهیزات صنعتی است.
مطالب پر بازدید: تعمیر برج خنک کننده
کاربرد ها و تفاوت چیلر و برج خنک کننده
به طور کلی میتوان گفت هدف هر دو نوع دستگاه کاهش دمای سیال خنک کننده است که در سیستمهای تهویه مطبوع و صنایع مختلف استفاده میشوند. در سیستمهای تهویه مطبوع میتوان از این دو نوع دستگاه به طور همزمان استفاده کرد تا آب گرم شده در داخل چیلر توسط برج خنک کننده گرمای خود را از دست داده و مجدد وارد سیستم خنک سازی شود اما در مواردی آب گرم شده برای مصارف آب گرم به کار رفته و نیاز به تعبیه برج خنک کننده وجود ندارد. تفاوت چیلر و برج خنک کننده را میتوان در قالب دو مورد زیر تعریف کرد:
مکانیسم عمل
چیلرها به کمک کمپرسور و مبدل حرارتی وظیفۀ خود را انجام میدهند، در صورتی که برجهای خنک کننده تنها به کمک گردش هوا سبب کاهش دمای سیال خنک کننده میشوند
مصرف انرژی
چیلرها برای خنک سازی نیازمند کمپرسورهای قوی هستند و در نتیجه مصرف انرژی بسیار زیادی دارند اما برجهایی خنک کننده
با استفاده از هوا عمل خود را انجام میدهند و نیاز به مصرف انرژی برق ندارند.
تفاوت چیلر و برج خنک کننده در قیمت
چیلرها در مقایسه با برج های خنک کننده از قیمت بالاتری برخوردار هستند. هنگام بررسی تفاوت چیلر و برج خنک کننده با یک حساب و کتاب کوچک متوجه خواهید شد که چیلرها صرفه اقتصادی بیشتری دارند، زیرا مزیت آنها در مقایسه با برجهای خنک کننده بسیار بیشتر است. در ادامه چند مزیت مهم چیلرها را بررسی خواهیم کرد:
1. محدودیتی در خنک سازی آب یا هوا در چیلرها وجود ندارد و شما تا هر اندازهای که بخواهید میتوانید دمای سیال را کاهش دهید.
2. هزینه نگهداری از تجهیزات برج خنک کننده به مراتب بیشتر از چیلرها است، زیرا تجهیزات به کار برده شده در برج خنک کننده به طور مداوم با آب در تماس بوده که سبب میشود این تجهیزات به مرور زمان از بین بروند.
3. تفاوت چیلر و برج خنک کننده از نظر مصرف آب به گونه ای است که چیلرها در مقایسه با برجهای خنک کننده هیچ مصرف آبی ندارند.